Det Skal du vide om Oliventræ, Før du køber et

af Michael Gimm Holdensen
7 minutter læsetid

Et oliventræ er smukt og vi har selv ejet et lille et af slagsen, dengang vi boede i Danmark. Men ved du hvor stor en betydning det har for Grækenland?

Vi har rejst rundt i Peloponnese i tre måneder og en måned på Kreta. Her har vi oplevet, at alt det der kommer fra oliventræet, har en kæmpe betydning for grækerne.

Grækerne har ikke køer på samme måde som i Danmark eller store marker hvor der dyrkes raps eller solsikkeolie. Så deres fedtstof kommer primært fra olivenolien.

Jeg besluttede at lave indlægget her, da vi selv er vild med alt det gode der kommer fra oliventræet. Både den lækre smagsfulde olivenolie og de forskellige sorter af oliven. Men også lækker oliventapenade til dyppelse eller sandwich. Alt sammen noget der er tæt forbundet med den græske madkultur.

Hvis du har fundet indlægget her ved at søge efter oliventræ og gerne vil vide mere om hvordan du holder træet, så kommer jeg også ind på det nederst i indlægget. Men jeg synes du skal have historien om træet først. Det vil sikkert også forstærke din kærlighed til d

the olive fruit form Athenas Olive tree

Maleri fra Louvre, Frankrig: “Dispute de Minerve et de Neptune pour donner un nom à la ville d’Athènes”. Af Hallé, Noël (1748)

Myten om det græske oliventræ

Man er ret sikker på, at der har eksisteret oliventræer mange år før man begyndte at bruge det til produktion. De første steder de voksede, var omkring Middelhavsområdet ved Peloponnes og Kreta. Men også områder som Cypern, Syrien og Palæstina. Den bedste historie vi har hørt, er dog den om Athena.

Athena var krigsgudinden og datter af Zeus. Myten siger, at hun skændes med Zeus’ bror, havguden Poseidon, om hvem der skulle bestemme over det der senere kom til, at hedde Athen. I kan sikkert gætte hvem der vandt skænderiet…

Zeus befalede, at det skulle afgøres ved en konkurrence mellem de to. Athena og Poseidon mødtes på bjerget hvor de græske guder boede, Mount Olympus og fremviste for indbyggerne i byen, hvad de hver især kunne tilbyde dem.

Poseidon stak sin trefork i jorden og der kom saltvand op af jorden. Athena såede et frø og op kom der et prægtigt oliventræ, med stærke grene og lækre oliven. Da indbyggerne i forvejen boede ved havet, var valget nemt og byen fik navnet Athen efter krigsgudinden Athena.

Myten om det græske oliventræ var født og det har nærmest været helligt lige siden og stærkt forbundet med alle dele af græsk kultur.

ældste oliventræ

Ældste oliventræ i verden står i Ano Vouves på Kreta.

Hvor gammelt kan et oliventræ blive?

Verdens ældste oliventræ står på Kreta. Det påstår grækerne i hvert fald. Det er mellem 3.000 og 5.000 år gammelt og står side om side med et lille Oliven Museum, cirka 30 minutters kørsel vest for Chania. 

Der står også et oliventræ i Jerusalem på cirka samme alder, som man her påstår er det ældste. Hvem der har ret vides ikke, men de er i hvert fald gamle begge to.

Vi så træet sammen med mange af de andre seværdigheder på Kreta. Og selvom det “kun” er et træ, så er det ret imponerende, at det har overlevet i så mange år. Det vidner om, at træet er sejlivet.

Ikke nok med at træet stadig lever, så producerer det stadig oliven, der siges at være nogle af de fineste i verden. 

Selve træet har gennem tiden formet sig som en skulptur, hvor stammen er forsvundet. Så i dag er det kun den yderste del der står tilbage.

Hvordan finder man alderen på et Oliventræ?

Jeg har altid lært at man kan se alderen på et træ, ved at tælle antallet af årringe – når det er fældet. Men ved oliventræer er der en rigtig god tommelfingerregel der gør, at man ikke behøver fælde det først.

Hvis du er normal af størrelse og kan kramme træet og nå dine hænder på den anden side af træet – så er det cirka 150 år gammelt. En god huskeregel.

fra oliventræ til produktion

Vores datter Liva har lavet denne illustration for at vise processen fra oliventræ til olivenfrugt, olivenolie, møbler og skønhedsprodukter. Tegningen er baseret på det, vi har lært på det officielle olivenmuseum i Sparta.

Kan Oliventræ producere andet end Oliven og Olivenolie?

Det græske Oliventræ har mange formål. Det erfarede vi, da vi besøgte et oliven museum i byen Sparta under vores anden tur til Peloponnes. Museet var dedikeret til det græske oliventræ og den oliven industri der er opstået på baggrund heraf.

Vi fik et godt indblik i historien om oliven og de maskiner man har brugt til at udvinde olivenolie og andre produkter igennem tiden.

I starten var de produkter man udvandt fra oliventræet en luksus. Men igennem tiden blev produkterne mere tilgængelige for almindelige mennesker.

I dag er det en meget stor del af grækernes kost og de drikker eller spiser i gennemsnit 25 liter oliven olie om året. Det bruges i alt fra stegning og bagning, til salater, madlavning og diverse helsekure. For oliven olie er faktisk sundt.

olivenolie produktion

Produktionsenhed til olivenolie fra den hellenistiske periode (323 f.Kr. til 31 f.Kr.)

Hvornår begyndte man at producere olivenolie og oliven?

Da vi første gang besøgte Peloponnes og udforskede Korinth Kanalen, besøgte vi Mykene. Et af de vigtigste steder for græsk historie. Her lærte vi at det første officielle alfabet man sidenhen har lært at tyde, var Linear B.

Netop Linear B er her man første gang stødte på produktion af oliven og olivenolie fra det græske oliventræ. Her ved man, at der har fundet produktion sted i to områder.

I Pylos i det sydvestlige Peloponnes omkring år 1300 f.v.t. og på Kreta ved Knossos Paladset omkring år 1400 f.v.t. Altså produktion af olivenolie og oliven for mere end 3.600 år siden!

Hvordan laver man oliven til at spise?

Da vi første gang kom til Peloponnes og kørte forbi den ene oliventræ lund efter den anden, bliv vi lidt fristet til at plukke et par stykker, da vi kørte forbi i bilen. Da vi smagte på dem måtte vi dog spytte dem ud med det samme. De smagte helt forfærdeligt.

Så glem alt om at tro du kan købe et oliventræ og plukke frugterne direkte fra træet. De skal behandles først og lægges i en lage der typisk består af vand og salt. Her skal de ligge i alt fra et par uger til flere måneder afhængigt af behandlingen.

olivenolie smagning

Emma deltager i en olivenoliesmagning på The Olive Routes Tour.

Den bedste olivenolie

Det er svært at sætte et navn på den bedste olivenolie, på samme måde som det er svært at gøre med vin. Olivenolie har nemlig mange nuancer. Men du kan lære at kende forskel og finde din bedste olivenolie.

På vores tur rundt i Peloponnes var vi forbi Dimitra og hendes virksomhed The Olive Routes, hvor vi deltog i oplevelsen, Kids Olive – Love Experience. Her havde vi en god dag sammen med hende og børnene, hvor vi lavede græsk mad, smagte på olivenolie og fik en god snak om mange ting relateret til det græske oliventræ og dets betydning for området.

Ved vores olivenolie smagning, lærte vi lidt om teknikken for at smage på olivenolie. Dimitra er en del af den nationale smagsdommer komite, der vurderer olivenolie for dens kvalitet. Så det var sjovt at lære fra en expert.

Når hun skal vurdere en olivenolie på en skala fra 1-10 (7 er det højeste) gør hun følgende:

  1. Hælder olivenolien i et højt glas.
  2. Lægger en flad hånd foroven som lukker glasset.
  3. Holder den anden hånd om bunden af glasset og roterer glasset for at varme olien lidt op.
  4. Efter lidt tid, holder hun glasset i strakt arm ned mod gulvet og ser om hun kan dufte noget.
  5. Glasset bevæges op mod næsen cirka 10 cm ad gangen ind til hun kan dufte den. 
  6. Jo længere fra næsen hun kan dufte den, jo bedre er den.

Så skal der smages på den! Her tager du lidt af olien ind i munden, laver nogle hurtige vejrtrækninger indad, mens du åbner munden, med tænderne lukkede. Her kan du smage bitterheden i munden og hvor meget den brænder i halsen.

Vores smagning var ifølge Dimitra en 5’er og duftede helt fantastisk af friskslået græs. Jeg havde nok givet den 10 😀

Hvilken type olivenolie er bedst?

De gode olier er alle koldpressede. Det skyldes at de er presset med en maskine uden varme. Hvis de ikke er koldpressede, er der tale om olie af en helt anden kvalitet.

Olivenolien rangerer efter følgende skala:

  1. Ekstra jomfruolivenolie: Er den fineste olivenolie
  2. Jomfruolivenolie: Næsten lige så god som Ekstra, men har scoret lidt lavere i test
  3. Olivenolie: Et miks af varmebehandlet olivenolie og jomfruolivenolie
  4. Raffineret olivenolie: En smagsneutral olie, produceret ved høje temperaturer i en kemisk proces.
  5. Olivenolie af presserester: Olie, der bliver kemisk presset ud af olivenresterne

Du kan bruge dem alle til stegning, men det er kun de to øverste der tilføjer noget ekstra til dine madopskrifter.

oliventræ typer

Fra et udvalg af 29 forskellige typer oliventræer er der meget at vælge imellem.

Hvilken sort oliventræ skal jeg vælge?

Der findes 29 forskellige sorter oliven, hvor Kalamata Oliven er den mest kendte rundt omkring i verden. Det er også en af mine favoritter.

Normalt er det kun de store oliven der serveres hele på middagsbordet.

De små og mellemstore bruges som regel til at producere olivenolie med. De små indeholder ikke meget frugtkød i forhold til stenen. Men de smager også godt.

På listen nedenfor kan du se hvad der bruges til hvad, så du ikke køber det forkerte træ, når du har besluttet dig for at dyrke dine egne oliven.

Små Oliven

  • Lianolia
  • Mavrelia
  • Thiaki
  • Koutsourelia
  • Mastoeidis
  • Myrtolia
  • Koroneiki (Den mest populære til produktion af olivenolie i Grækenland)
  • Chrysolia
  • Asprolia
  • Melolia
  • Tragolia

Mellemstore Oliven

  • Pikrolia
  • Kalokairida
  • Dafnelia
  • Adramitini
  • Throuolia
  • Agouromanakolia
  • Megaritiki

Store Oliven

  • Kolovi
  • Kothreiki
  • Karolia
  • Kolympada
  • Conservolia
  • Kalamata (den meste kendte spiselige oliven)
  • Gaidouroelia
  • Karydoelia II
  • Strogilolia
  • Vasilikada
  • Amigdalolia
oliventræ til haven

Oliventræ til din have som den måske skal se ud engang i fremtiden?

Oliventræer til haven

Du ved nu at oliventræet er en meget hårdfør plante. De kan kan tåle at blive brændt, som det er sket så mange gange igennem historien. De kan tåle ekstrem tørke og de kan holde i hundredevis af år – endda tusinde. Derfor skal du heller ikke være nervøs for at plante træet i din have. Det skal nok klare sig.

Bare sørg for det står et solrigt sted da det elsker sol og varme og sørg for en god jord de kan stå i. Giv dem evt. noget gødning.

Planter du oliventræet i en krukke, så sørg for det er en krukke med dræn i bunden. Den skal være stor nok, da træet or rodnettet vokser. Træet har heller ikke godt af, at blive omplantet for ofte. Pas på med for meget vanding af oliventræet da det ikke har godt af at have våde rødder.

Du behøver ikke tænke på om der er nok bier i området til at bestøve træets blomster, da et oliventræ bliver bestøvet af vinden. Til gengæld er det en god idé at tage krukken ind hvis der er hård vinter. Den kan opbevares et køligt sted – gerne med lys. Men spørg i dit lokale plantecenter på netop det træ du vælger.

Er du klar til at købe dit oliventræ?

Hvis du er kommet hertil, må det være fordi du lige som mig synes oliventræet og dets historie er spændende. Men har du lært noget nyt? Sidder du tilbage med en fornemmelse af, at du mangler noget viden? Eller har du allerede sat dig i bilen og er på vej til din lokale planteskole?

Jeg håber det er det sidste, men kommenter gerne nedenfor, hvis det ikke er tilfældet eller hvis du er uenig med mig. Tak fordi du læste med.

You may also like

Smid en Kommentar