Leder du efter et sted hvor du kan flygte fra fra det kolde danske vejr om vinteren? Så tag til Korinth Kanalen og kombiner den behagelige temperatur med en masse spændende oplevelser. Hvis du bor ved Korinth Kanalen, kan du endda besøge mange spændende steder i nærheden. Det gjorde vi i november 2021.
Vinter solferie – Bo ved Korinth kanalen og oplev oldtidens Grækenland
Grækenland ligger i den sydligste del af Europa og er en af de bedste destinationer for lidt vintersol og varme. Korinthbugten ligger i den nordlige del af Peloponnes og her finder du mange af de mest spændende steder i det gamle Grækenland.
Hvis du er på udkig efter både afslapning og eventyr, tilbyder Grækenland masser af begge dele.
Området omkring Korinth kanalen er et fremragende rejsemål for vintersol og varme. I oktober og begyndelsen af november kan du stadig svømme i Korinthbugten. Vandet er meget roligt og temperaturen er stadig 17-21 grader.
Faktisk havde vi vores eget SUP board med og tilbragte en del timer på vandet. Særligt Liva og Emma.

Liva og Emma nyder udsigten over Korinth kanalen. Omkring 11.000 skibe sejler igennem kanalen hvert år. Mest med turister.
Lidt info om Korinth kanalen og Grækenland
Grækenland grænser op til nogle meget forskellige lande mod nord. Fra øst til vest er der Albanien, Nordmakedonien, Bulgarien og Tyrkiet. Alle disse lande har gennem historien haft en betydelig indflydelse på det Grækenland, som vi kender i dag. Derfor er der ret betydelige forskelle mellem grækerne i nord og syd.
Grækenland består af 13 regioner. De to regioner, der ligger tættest på Korinth kanalen, er Peloponnes og Attika.
Vores base var på den peloponnesiske side, hvorfra vi besøgte mange spændende steder i området.
Korinth kanalen er menneskeskabt og har været et projekt der har strukket sig over mange år. Det første forsøg var græsk i det 7. århundrede (fvt.). Det næste forsøg var under Romerriget omkring 67 e.Kr. Herefter stod projektet stille indtil 1800-tallet, hvor der var forskellige forsøg på at færdiggøre det. Projektet blev dog afbrudt hver gang på grund af dårlig økonomi.
Først i 1882 blev arbejdet genoptaget og afsluttet i 1893 til stor fordel for fragtskibe og krydstogtskibe.
Hvor lang er Korinth kanalen?
Korinth Kanalen forbinder den korinthiske bugt med den saroniske bugt og kanalen er 6,3 km lang.
Ved at sejle gennem Korinth kanalen kan skibene spare en strækning på ca. 200 sømil på vej til Athen i stedet for at sejle rundt om Peloponnes.
Kanalen er ikke mere end 25 meter bred og 8 meter dyb, så det er ret skidt, hvis skibet sidder fast.
Desværre så vi ikke nogen skibe krydse Korinth kanalen, mens vi boede i området, men det skulle være ret fedt at se.

Vores udsigt fra husets stue, som vi boede i i november 2021. En helt fantastisk udsigt og en dejlig terrasse.
Vores første vinter og sol ferie i Peloponnes i Grækenland
Vi ledte efter et sted med lidt vintersol og varme, inden vi skulle videre til Bulgarien for at stå på ski i skisæsonen. Her endte vi med at booke en Airbnb ved Korinth Kanalen og bookede det allerede i løbet af vores 45 dage i Polen, fordi vi kunne mærke, at vinteren var på vej…
Det var første gang, vi besøgte Grækenland med vores børn og fordybede os i de gamle græske myter og historier.
Området og dets historie er vildt spændende. Grækerne (eller dem, der kalder sig grækere i dag) opfandt så mange ting. Mange af dem præger faktisk den vestlige civilisation som vi kender den i dag.
Vi var lidt bekymrede for at tage vores børn med til de mange arkæologiske udgravninger. Mange af dem er ikke andet end bunker af sten. Alligevel gik det ret godt, og de var meget interesserede i at lære om de gamle grækere. Da vi rejser på fuld tid, er det vigtigt for os, at historieundervisningen finder sted der, hvor vi er. Og Grækenland er et perfekt sted til netop det.

Børnene sidder ved “Lion Gate”, som er indgangen til den gamle by Mykene.
Mykene – den første græske civilisation
Mens du nyder din vinterferie ved Korinth Kanalen, bør du også besøge Mykene, et af de ældste steder i det, der i dag hedder Grækenland. På dette arkæologiske sted blev der gjort mange sensationelle fund.
Du kommer ind på det arkæologiske område i Mykene gennem en stor stendør, der kaldes “Lion Gate”. Den blev bygget omkring 1300 f.Kr. og er ret imponerende. Den øverste sten i porten vejer omkring 20 tons, og alle de andre sten i muren er så store, at de vejer et ton hver. Hvordan nogen har placeret dem deroppe for mere end 3.300 år siden er svært at fatte. Mykenernes efterkommere troede, at det var cykloperne. De der enøjede giganter. Et ganske godt gæt 🙂
De fleste af de fundne skatte, som ikke er blevet stjålet, befinder sig på museet på samme sted. Det giver dig en god idé om, hvad Mykenerne var i stand til på den tid. Der var masser af guldsmykker, masker, vaser og krukker samt forskellige metalvåben.
Agamemnon – kongernes konge
Mykene var en velstående civilisation og en stormagt fra 1600 til 1050 f.Kr. Men på et tidspunkt mellem 1200-1100 f.Kr. begyndte den at kollapse. Efter sammenbruddet forsvandt den, og ingen ved med sikkerhed hvordan.
Ifølge legenden var Mykene, Agamemnons hovedstad, da han regerede. Du kender ham måske fra filmen Troja, som kongernes konge, og som den, der skændes en del med Achilles (Brad Pitt).
En af gravene i Mykene siges at være hans, selvom det ikke helt stemmer overens tidsmæssigt med historien.
Det er faktisk et af de sjove kendetegn ved græsk historie, fordi de ofte blander guder, helte og historie sammen. Det er ofte svært at skelne mellem, hvad der er fakta og hvad der er sagn.

En fantastisk udsigt fra toppen af Lycabettus Hill. Til højre kan man se Akropolis.
Athen
En af de store fordele ved at tage på vinterferie på et rejsemål som Korinth Kanalen i Grækenland er, at besøge Athen uden at smelte i varmen. Om sommeren er det for varmt, og der er for mange turister. I november er det meget bedre. Desuden er prisen for at besøge museer meget lavere. Typisk halv pris.
Der er 75 minutters kørsel i bil fra Korinth Kanalen til Athen. Det er nemt at komme til Athen ad motorvejen, men det er lidt mere udfordrende at køre rundt i byen. Her er der mange små gader og trafikken er slem.
Vi kørte dertil i vores VW California for at overnatte foran Akropolis. Her var vi heldige at finde en plads på en parkeringsplads lige foran Akropolis. Det var ikke specielt billigt, men det var det hele værd. Vi kunne se Akropolis oplyst om natten og se det om morgenen, da vi vågnede.

Vi overnattede i vores VW California på parkeringspladsen lige under Akropolis. Herfra kunne vi nyde Akropolis da mørket faldt på.
Akropolis
I det antikke Grækenland blev byerne kaldt “polis”, og Akropolis betyder en by, der ligger på et højtliggende sted. I Athen ligger Akropolis højt over resten af byen og kan beundres fra mange steder af Athens 3,8 millioner indbyggere.
Når man ser billeder af Akropolis, er den eneste bygning, man lægger mærke til, den bygning, der kaldes Parthenon. Den er storslået, og dens konstruktion er så arkitektonisk perfekt, at man ikke kan tro den er næsten 2.500 år gammel.
Den blev bygget sammen med flere andre templer på Akropolis som en del af en større plan, der blev udarbejdet af Pericles, som var Athens leder på det tidspunkt. Det menes, at Parthenon blev brugt som en slags centralbank, da Athen i den periode opkrævede skatter fra de omkringliggende områder. De manglede vel et sted at opbevare de mange værdier.
De andre templer er også fascinerende at opleve. Et af dem er et tempel til ære for krigsgudinden Athena, som gav navn til byen, og for sejrsgudinden Nike (Nai-kee).
Nike havde vinger og kunne ses på slagmarken efter en sejr. Du kender sikkert Nike fra sportens verden, men vidste du også, at Nikes logo symboliserer gudinden Nikes vinger?

Liva og Rie laver håndstand foran 14.000 imaginære tilskuere.
Det antikke teater i Asclepieion i Epidaurus
I det gamle Grækenland tog man til Epidaurus, hvis man var syg og ønskede at blive helbredt. Vi var hverken syge eller havde brug for helbredelse, men ville alligevel opleve stedet.
Det meste af det var murbrokker, men det store teater stod stadig – selvom det blev bygget i slutningen af 400-tallet f.Kr.
Det siges at være det perfekte teater, når det vurderes ud fra lyd og æstetik. Det havde en kapacitet på 14.000, og alle tilskuere kunne opleve en næsten perfekt lyd, uanset hvor de sad.
Teatret er faktisk blevet brugt i nyere tid til forskellige forestillinger, herunder musicals og operaer.
Ud over teatret blev der også bygget boliger, sportsfaciliteter og andre rekreative anlæg. Alt sammen for at hjælpe folk med at blive raske igen.
Katalysatoren for stedet var healeren Asklepios. En person, der først var omtalt som dødelig, men senere blev ophøjet til gud og kaldt Apollons søn. Han var hovedårsagen til at besøge stedet, da han kunne helbrede folk.
Helbredelsen fandt sted, mens folk sov i et tempel på stedet, hvor slanger kom op af jorden om natten, når de sov. Slangernes evne til at skifte hud symboliserede en livsfornyende kraft, som helbredte patienterne, mens de sov.
Asklepios er på alle billederne afbildet med en stav omviklet af slanger. Et symbol fra antikkens lægekunst, som bruges den dag i dag. Hvis du googler “hospital logo”, er mange af de billeder, der kommer frem, med en stav hvor én eller to slanger er med.

Min dejlige kone, Rie, nød landskabet den følgende dag efter vi havde overnattet i vores Cali.
En nat ved havet ved den lille by Epidavros
I stedet for at tage tilbage til vores hus i Loutraki-Perachora ved Korinth kanalen tilbragte vi natten ved havet i Epidavros. Vi havde fundet en lille parkeringsplads med Park4night hvor også nogle andre autocampere parkerede. Vi kunne parkere lige ved stranden og vågne op til solopgangen den følgende dag, efterfulgt af en frisk morgensvømmetur. Lækkert!
Det var sidste gang vi sov udendørs denne vinter, inden vi skulle videre på vores skiferie i Bansko, Bulgarien.
Grækenland – vi kommer tilbage!
Det var Grækenland for nu, men vi vender tilbage i marts og begynder på Kreta og herefter Kykladerne (en masse øer).
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til dette indlæg, er du velkommen til at skrive dem nedenfor. Du kan også følge os på Facebook og Instagram, hvor vi deler vores oplevelser på lidt mere dag-til-dag basis.
4 kommentarer
Dejligt at følge med jer – vi glæder os til at høre mere om Bansko
Dejligt I følger med 😀
Der er meget godt at fortælle om Bansko, plus en lille “begivenhed” vi også fortæller mere om næste gang 😉
Sikke en go historietime, og tak for de gode tip.
Rigtig glædelig jul til jer alle, det ser skønt ud i jule winther wonder land ⛷♥️
Hej Trine, ja Grækenland indeholder ret meget spændende historie 😀
Glædelig jul til jer også – jeg hører der er en lille chance for en hvid en af slagsen i DK ⛄