For cirka ét års tid siden forlod vi Danmark med en helt masse drømme og tanker om, hvad livet som digitale nomader skulle bruges til. Vi havde en idé om hvordan det var at rejse med børn, men havde kun prøvet det på vores ferier.
Her et år senere er vi blevet en del klogere på mange ting. Hvad det vil sige at rejse med børn, tre af slagsen og hvad det vil sige at leve som vi har gjort. På godt og ondt.
Hvis vores eventyr kunne deles op som kapitler i en bog, vil jeg nok beskrive det første år som det første kapitel. Forhåbentligt er der mange flere, men hvor mange må tiden vise. Én ting er dog sikkert og det er, at eventyret ikke stopper her. Men bilen er solgt og vi skal forsøge at leve og rejse på en ny måde.
Hvis du er nysgerrig på hvordan det har været at rejse med børn i alderen 3 til 12 år og, at være så meget sammen som vi har været, så læs med her. Der kommer også en lille intro til Kapitel 2 længere nede.
Oprindelige Planer for det første år
I perioden op til vi tog afsted fra Danmark, havde vi mange tanker om hvor vi skulle rejse hen og hvordan vi ville gribe det hele an, det første års tid. Der var en masse rejseforberedelser, men vi havde ikke planlagt ret meget af ruten. Alligevel troede vi, at vi ville nå fra Polen gennem Østeuropa, Grækenland, Spanien og op til Flensborg, hvor bilen skulle sælges.
Planen var også, at vi fra Flensborg ville fortsætte som backpackere ud i den store verden. Asien var dengang det der stod højest på ønskesedlen.
Vi nåede ikke at opleve meget mere end det østlige Europa, samt en stor portion Grækenland i det smukke Peloponnes. De steder vi boede længst, var nok også de steder hvor familien fungerede bedst.
Med andre ord, så fungerer vi bedst med SLOW TRAVEL i stedet for, at flytte ind og ud af nye lejligheder 2-3 gange om ugen. Jeg tænker at andre der også har prøvet at rejse med børn, oplever det samme. Der er simpelthen brug for lidt stabilitet undervejs.
Få planer giver mest mulig frihed
Der var mange steder på den rute vi kørte vi ikke fik set, men måtte køre lige forbi. Nogle af stederne havde vi sat på vores ønskeliste hjemmefra, men mange af dem var steder vi fik anbefalet undervejs. Derfor blev opholdet de forskellige steder en hel del forlænget.
Man kan ikke nå meget på et år, medmindre det kun er for, at tage billeder og sige man har været der. En anden læring er også, at vores Bucket List ikke er blevet mindre men tværtimod længere. Der er bare så mange fede steder i Europa og for lidt tid til at opleve dem. Forhåbentligt kan vi se og opleve dem en anden gang.
Den første del af turen i efteråret 2021, hvor vi så de 7 mest spændende byer i Polen, var nok den periode hvor vi var mest oplagte på, at rejse rundt med mange skift. Her havde oprindeligt udset os nogle enkelte byer men undervejs kom der flere til. Det resulterede i en del skift, men det var egentligt helt ok da vi ikke bookede overnatning langt frem ad gangen. Typisk kun de næste 1-2 steder.
Netop det spontane med at booke overnatning på hoteller, Airbnb og campingpladser i sidste minut, har fungeret rigtigt godt for os det meste af turen. Først i sommerperioden 2022, da vi kom til Bled i Slovenien, havde vi svært ved at finde overnatning. Et par uger forinden i Albanien og generelt uden for højsæsonen var det aldrig et problem.
Selvfølgelig ville det være svært at undlade at planlægge land og hoteller på den årlige familieferie. Særligt på en ferie med børn. Men med vores rejseform har det givet mening og tilført en enorm følelse af frihed. Frihed til at vælge hvor vi ville hen næste gang. På den måde kunne vi bare blive et sted i så lang tid vi syntes det var rart.
Den eneste faste plan, samt en hurtig beslutning
Skiferie i Bansko i Bulgarien var vores eneste rigtige booking hjemmefra. Her ville vi bo hen over vinteren og prøve at være skibumser. Nok klart den bedste beslutning på turen! Det var så skønt med sne, frost og sol, modsat det evige leverpostej vejr i DK og vi fik en masse skønne oplevelser.
Masser af ski som familie men også mange nye bekendtskaber gennem Liva og Emmas 2 måneder på World School, hvor vi mødte dejlige mennesker fra omkring 20 forskellige lande.
Vi blev så glade for Bansko, at vi ret hurtigt besluttede os for at købe en lejlighed tæt på pisten. Her tager vi tilbage til i januar for at stå på ski igen og forhåbentligt møde nogle af de mennesker der var her sidst.
Er det svært at rejse med børn?
Vi har mødt flere der rejser afsted som par ,men de fleste vi har brugt længere tid med undervejs, har rejst med børn.
Inden vi tog afsted lyttede vi en del til to forskellige podcasts for, at blive lidt klogere på om det at rejse med børn i så lang tid kunne lade sig gøre. Den ene med Maja & Stefan og deres Podcast “Det Gode Liv”, hvor de som ungt par opholder sig en stor del af tilværelsen på Bali.
Den anden, som handler mere om at rejse med børn og som familie, er med Mille og hendes podcast Den Digitale Nomade.
Førstnævnte har vi faktisk lavet et podcast afsnit sammen med 😀
Som par kan du nemmere arbejde undervejs. Rejser du med børn, bliver det hurtigt noget mere kompliceret. Med 3 børn i så forskellige aldre som vores (4, 9 og 12), ville det have været en nærmest umulig opgave at arbejde, med den rejseform vi valgte det første år.
Obligatoriske opgaver når du skal rejse med børn
Da vi rejste afsted hjemmefra havde vi nok begge en idé om, at den største “opgave” for os på turen, var børnene. Sandt at sige har der egentligt været mange opgaver og de der tror at et liv som vores primært handler om at dase ved stranden med kølige drinks og se fede steder, tager en anelse fejl.
Bevares, det har vi da også gjort, men der går meget tid med, at holde børnene beskæftiget med noget der er mere meningsfuldt end Minecraft, Toca Boca eller “ligegyldige” teenage serier på Netflix.
Noget af det vi har brugt mest tid på er:
- Hjemmeskole og aktivering af Carla.
- Finde næste sted vi skulle bo.
- Planlægge hvad vi ville opleve.
- Lave madplan og handle mad (Yes, det slipper man ikke for)
- Pakke ind og ud af bilen.
- Skrive blog og Instagram.
- Socialisere med andre mennesker.
- Transport.
Så jeg vil bestemt ikke påstå, at rejse med børn og måden vi har levet på, er et liv uden udfordringer. Det er blot et liv med andre udfordringer. Men vi har heldigvis friheden til at vælge rigtigt meget til og fra selv.
Voksentid og alenetid – er det muligt med små børn?
Rie og jeg har nok aldrig været særligt gode til at få børnene passet og tage på date. Den måde vi har rejst på har selvfølgelig ikke gjort det nemmere, men alligevel har vi formået at få lidt voksentid enkelte gange.
På turen her har vi fra starten sagt, at vi skal finde tid til at lave noget sammen og hver for sig. Både de voksne men også børnene. Når vi er sammen 24 timer i døgnet, så vil der opstå konflikter og der opstår akutte behov for at være lidt alene.
Alenetid har derfor ofte været en gåtur eller blot det at zone ud med lydbøger og hovedtelefoner med noise cancellation.
Enkelte date nights har der også været. Når vi har boet steder vi var helt trygge ved, har vores store pige (Liva) taget sig af Emma og Carla, mens vi er gået på en nærliggende restaurant. Pigerne kalder det “søster aften” og de elsker det! Søster aften inkluderer nemlig både god mad, samt slik og film ad libitum.
Helt alene tid er det mest mig der har haft, da jeg efter 3 års ventetid (Covid-19) endeligt kunne komme til Metalfestivalen “Hellfest” i Frankrig i juni 2022. Det var fedt!
Rie havde en enkelt tur med nogle veninder i Kolding, hvilket hun også trængte til.
Mens vi besøgte Danmark henover sommeren 2022, havde Rie og jeg lidt flere muligheder for at komme ud. Blandt andet blev det til en Queen koncert i Royal Arena i København og tre dage rundt på Sjælland i “bussen”, mens børnene var hos mormor og morfar.
Særligt turen rundt alene i bussen gav os et indblik i den forskel der er på, at rejse med børn og rejse rundt som par. Det var SÅ meget nemmere!
Vores børn har en alder der gør, at de store stort set går i seng på samme tid som os. Særligt når vi sover i bilen. Så voksentid kan hurtigt gå hen og blive en mangelvare.
Den perfekte alder at rejse med børn i
….findes ikke! Beklager! Der er fordele og ulemper ved alle aldre præcis som når man har et helt almindeligt liv med arbejde og pligter.
Vi er heldige at Liva er moden nok til at hjælpe til og det har givet muligheden for os voksne, at komme lidt ud undervejs. Til gengæld har hun en alder hvor vi har brugt en del mere tid på skole end med Emma.
Carla der fyldte 4 år det første år på vores rejse, har alle de sjove og udfordrende facetter som børn har i den alder. Derfor kan det nogle gange lade sig gøre at hike 9 km i en nationalpark og andre gange ikke lade sig gøre at gå fra bilen på P pladsen hen til købmanden, fordi hendes ben ikke virker…
Vi har set og hørt fra andre at man med helt små børn bliver begrænset i hvad man kan foretage sig og jeg tør slet ikke tænke på hvad der sker med en flok teenagere…
Med andre ord kan man rejse med børn i alle aldre, eller man kan ikke rejse med nogen børn i nogen alder. Der er forskellige udfordringer og det kommer i sidste ende an på de voksnes overskud. Ligeledes kommer det an på rejseformen. Om man rejser en kortere eller længere periode og om det er med bil, fly, rygsæk etc.
Én ting er dog 100% sikkert. Du kan ALTID finde en undskyldning for, hvorfor netop du og din familie med dine børn IKKE kan komme afsted. Så det handler nok mest om, hvor meget du vil det.
Hvad har vi fået ud af det første år som familie?
Overordnet set har vi fået følgende ud af at rejse med børn og at rejse som familie, det første år.
Tid, Frihed og (mere) Overskud til hinanden. Hertil nøjsomhed.
Først og fremmest har vi haft muligheden for, at være sammen som familie på vilkår vi selv har kunnet bestemme. Vi har frit kunne vælge hvor vi ville hen, hvad vi ville opleve og hvor længe vi ville være de enkelte steder.
Undervejs har vi på nært hold fulgt pigernes udvikling og er blevet klogere på hvad der betyder mest for dem.
Jeg har ofte læst, at så længe ens børn har sine søskende og forældre, så er alt godt. Det passer meget af tiden, men der er også perioder, hvor pigerne savner det sociale med jævnaldrende. Det er også den primære årsag til, at Kapitel 2 foregår i Spanien.
Tid til det enkelte barn giver mere overskud og bedre oplevelser
De der har prøvet at rejse med børn ved, at det kan være noget uforudsigeligt, hvordan humøret og motivationen er den enkelte dag. Det gælder egentligt både når man rejser i længere tid eller tager på ferie med børn, men også i dagligdagen derhjemme.
Netop derfor har det været så dejligt, at have tid nok til, at kunne tage beslutninger i et tempo der (for det meste), har matchet det enkelte barn. Det er ikke anderledes end den årlige familieferie sydpå. De rigtige rammer give en meget mere afslappende ferie, med sjove dage i stedet for dage med sure børn.
Kan man lære at nøjes med mindre?
Vi har vver især lært en masse om os selv og om hinanden. Særligt, at vi kan nøjes med langt mindre. Mindre plads, færre stykker legetøj og færre ting i det hele taget. Flere ting og mere plads gør os ikke nødvendigvis mere lykkelige.
Vi er ikke alle på helt det samme niveau ift. hvad vi kan nøjes med, men vi har alle rykket os en hel del. I Danmark havde vi hus og opbevaringsplads på 250 m2 og en grund på 1400 m2.
Undervejs har vi boet på langt mindre plads og vi har ikke flere ejendele med end dem vi kan bære selv. Så mon ikke vores fremtidige behov for plads og ting har ændret sig en hel del? Det tror jeg.
Hjemmeskoling på farten
At rejse med børn i skolealderen stiller krav til os forældre. Vi har mødt andre forældre fra andre lande der har håndteret skoledelen markant anderledes, men indtil videre er Rie og jeg nok en anelse “old school”. Først og fremmest vil vi være sikre på, at vi ikke frarøver pigerne nogle muligheder senere i livet. Men vi vil helt sikkert forsøge at udfordre status quo – også her.
Hvilke fag er børnene blevet undervist i?
Det første år har skolen bestået af undervisning i Dansk via Danes.dk og Matematik via de officielle danske matematikbøger. Sidstnævnte med mig som underviser. Rie har støttet op omkring Danskundervisningen.
Sideløbende med Dansk og Matematik, har børnene brugt 2-3 timer ugentligt på at lære engelsk via en App der hedder Mondly. Da vi forlod Bansko, startede vi alle op på Spansk via Duolingo, med tilsvarende 2-3 timer om ugen. Begge dele vil vi forsøge at holde fast i.
I starten forsøgte vi at inddrage historie og kultur de steder vi besøgte. Men det blev hurtigt meget tidskrævende, særligt de steder vi ikke befandt os så lang tid ad gangen. I stedet tog vi det i små bidder, hvor pigerne forhåbentligt husker noget og sikkert har glemt noget andet.
Noget af historiedelen er med på bloggen her, så forhåbentligt kan det også være med til, at de husker det bedre, når de læser den igen.
Ellers har vi snakket geografi i de enkelte lande. Pigerne har læst bøger på deres Mofibo reader og har strikket, tegnet og lavet lidt forskellige krea ting.
Vi har også forsøgt os med lidt idræt i forskellige afskygninger. Men det er ikke det nemmeste at rejse med børn rundt i en bil og kombinere det med faste sports rutiner. Og det er ikke lykkedes i det omfang vi gerne ville.
Skal børnene hjemmeskoles igen på et senere tidspunkt?
Noget af det Rie og jeg er blevet mere bevidste om er, at vi ikke er de mest pædagogiske mennesker. Vi forsøger, men når børnene ikke gider, så bliver tingene nogle gange lidt op ad bakke. Jeg synes dog vi er vokset med opgaven, men vi er også enige om, at vi ikke vil gøre det på fuld tid igen. I hvert fald ikke uden hjælp.
Hvilken form det så skal være aner vi ikke. Men vi er bevidste om, at der findes en række forskellige muligheder for online undervisning. Både på dansk og engelsk.
Vores opgaver skal så nok i højere grad bestå i, at understøtte dem med lektierne.
Hvilke rutiner er der behov for når man skal rejse med børn?
I Danmark er ens hverdag præget af rutiner og struktur. En børnefamilie har flere end de fleste. Uden rutiner og struktur, hænger hverdagen ikke sammen i Danmark og du kan ikke være så effektiv som dine omgivelser (og du selv) kræver.
At rejse med børn på fuld tid, er lidt anderledes. Vi har selv kunnet bestemme vores rutiner. I starten forsøgte vi med faste sengetider samt, at stå op på et bestemt tidspunkt, så vi kunne få klaret de daglige gøremål, herunder lidt morgengymnastik, solid morgenmad og herefter skole. Efterhånden som tiden gik, blev det hele noget mere flydende. På godt og ondt.
Særligt i de perioder vi sov i bilen, har det været svært med struktur. Når der kun er et par kvadratmeter at opholde sig på, så er det ikke nemt at putte Carla kl. 20.00, de store kl. 21.00 og så have lidt voksentid herefter.
I Danmark vækkede vi altid børnene kl. 06.15. Nu vågner de af sig selv omkring kl. 08.00 eller senere. Selv Carla på 4 år sover ret længe. Efter skolestart i Spanien kommer der dog andre boller på suppen igen!
Kapitel 2 – Benalmádena i Spanien
Det første år gik med, at rejse rundt i bil i det østlige Europa. Her havde vi mange gode oplevelser og vi fandt ud af hvad der fungerede godt og mindre godt.
Vores 2. kapitel starter i Benalmádena lidt syd for Malaga hvor vi ikke længere skal rejse rundt med børnene fra sted til sted, men have en fast base for en tid. Hvor længe det bliver ved vi ikke. Planen er, at vi vil rundt og opleve Spanien i de perioder hvor vi kan. Dvs. weekender, ferie og helligdage.
Børnene er tilmeldt Bifrostskolen i Benalmádena, der er en lille dansk skole. Her skal Liva og Emma gå i klasse sammen. Skoleskemaet minder en del om det danske kombineret med et fokus på at lære spansk og engelsk. Deres dag er 9-15, uden Siesta!
Carla starter i en nordisk børnehave der hedder Minibierne. Her tales der både dansk, norsk og svensk, samt synges sange på spansk. Jeg er spændt på at se, hvor meget hendes sprogfærdigheder udvikler sig det første år.
Jeg har fået job hos et engelsk firma, med afdelinger rundt omkring. Afdelingen jeg er hos er i Barcelona. Her skal jeg arbejde med softwareudvikling i en stilling som Business Analyst, svarende til mit job i Danmark for Bankdata. Det bliver ret fedt at prøve kræfter med at udvikle software til lidt forskellige brancher, få nye færdigheder og lære spansk!
Rie ved i skrivende stund ikke hvad hun skal lave i dagtimerne når børnene er afsted og jeg arbejder. Udover det huslige kommer noget af hendes tid til at gå med at hente og bringe børnene i skole og børnehave i vores nyindkøbte Ford Mondeo fra 2007. Den har kørt 240.000 km, men forhåbentligt kan den klare 100.000 mere!
En ting er sikkert. Førstehåndsindtrykket af Benalmádena er godt! Her er dejligt og der er rigtigt mange muligheder. Så vi kommer heller ikke til at mangle oplevelser her.
Vores 5 bedste råd til dig der ønsker at rejse med børn
- SLOW TRAVEL
Tag jer tid nok til at være de forskellige steder. Det er hårdt at rejse hurtigt og særligt med børn når det er i længere tid. - Accepter situationen
Når man lever et almindeligt familieliv er der ét sæt af udfordringer og når man har valgt at rejse med børn, er der et andet. Men de er der! Mit bedste råd er, at acceptere at de er der og ikke tro at du kan få dem til at forsvinde ved at rejse tilbage igen. - Vær åben
Vi har mødt dejlige mennesker fra Danmark på vores tur rundt i bussen, men det er i mødet med mennesker fra andre dele af verden, vi for alvor blev udfordret og oplevede noget nyt. Det kan være svært for børnene i starten med et andet sprog, men det kommer! - Ting tager tid
Det har taget lang tid for vores børn at tilpasse sig til “vores nye liv”. Men gradvist har de accepteret det i et eller andet omfang. Rie og jeg var frustrerede i begyndelsen, men vi er et helt andet sted efter første år, end hvad vi var efter 6 måneder. - Do it!
Vores liv er ikke for det fleste – det ved vi godt. Men hvis du inderst inde går med drømmen om at rejse med børn og familie, så læg en plan og få det til at ske! Der er mange måder at gøre det på og det behøver ikke være all-in.
Nogle rejser i 3 måneder og andre et år. Nogle vælger at fremleje deres bolig i stedet for at sælge.
Uanset formen, så er det en oplevelse for livet som ingen kan tage fra dig og det er en investering i din familie, der er givet godt ud. Og hvad er det værste der kan ske?
Tak fordi du læste med. Jeg håber ovenstående har givet dig et godt indblik i, hvordan det er at rejse med børn. Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål, så smid gerne en kommentar nedenfor. Så svarer jeg så godt jeg kan.
6 kommentarer
Dejlig læsning
☺️
Spændende læsning og også rart at se alting kan lade sig gøre hvis bare man har hjertet med
Tak John, ja bestemt
Spændende læsning og dejlig endelig at finde lidt om at rejse med mellemstore børn og tips til undervisning under vejes.
Vi er ved at planlægge et års rejse med to børn 12 og 14 år. I den forbindelse har jeg et spørgsmål. Når i skriver Slow travel hvad er jeres erfaring så? Hvad er jeres erfaringer?
Hej Johanne
Enig, de fleste der rejser ud (som vi kender til), gør det med mindre børn. Så er der heller ikke så meget modstand og indsigelser mod de voksnes beslutninger
For os er der mange gøremål med 3 børn på forskellige aldre, men med 2 jævnaldrende som dine, så tror jeg mange ting bliver lidt nemmere.
Hvad angår slow travel, så oplevede vi at vi i perioder sagtens kunne rykke hurtigt fra sted til sted. Men når vi havde gjort det i et par måneder, trængte vi til at være lidt længere det samme sted. For at føle at vi havde en base.
Det var også i de perioder hvor vi kunne nå at møde andre mennesker.
Noget af det vi vil prioritere når vi rejser rundt igen er, at gøre lidt mere brug af “Homestays” for rigtigt at møde andre mennesker og kulturer. Det har vi ikke gjort nok.
Rigtig god tur – det bliver fedt!